Škocjan 67
8275 Škocjan
Preživetje iz naravnega okolja je pozimi malo bolj izzivalno, vendar vseeno možno, še lažje v času t. i. globalnega segrevanja. Človeštva brez rastlinstva ni, številne najbolj dragocene rastline, ki jih največkrat ljudje spregledajo pa so lahko temelj našega zdravja in dobrega počutja.
"Pozimi pa rožice ne cveto,
dekle oj kaj pa za južnico bo?
Južna pač mora bit - na zelen' al plav' -
sam' da bom dalje še zdrav!"
OKVIRNA ČASOVNICA:
🌿10:00-11:00: Spoznavni, teoretični, kulinarični uvod (malica/zajtrk)
🌿11:00-12:30: Terensko raziskovanje, učenje, nabiranje užitnih in zdravilnih rastlin po rastiščih doline Goriškega potoka, muzeja na prostem, zeliščnih nasadov ...
🌿12:30-14:00: Sortiranje rastlin, priprava kosila in skupno obedovanje
OSNOVNI PODATKI:
✳️KDAJ?
Sobota, 11. 3. 2023, 10:00 - 14:00
✳️KJE?
Zeliščarski center JV Slovenije: Zagrad 37, 8275 Škocjan
✳️KDO?
Delavnico bo vodila prof. Karmen Gajšek
https://www.facebook.com/tisterozice
✳️KAJ POTREBUJEMO?
Košarico za nabiranje, nožek, udobne terenske čevlje.
✳️PRISPEVEK?
42 EUR/osebo, za otroke prostovoljni prispevek
✳️PRIJAVA?
e-pošta: zeliscarski@gmail.com ali karmen.gaj@gmail.com do zasedbe prostih mest.
✳️INFORMACIJE? tel. 041 450 501 (Rok) ali 051 245 731 (Karmen)
DELAVNICA VKLJUČUJE:
👍Vstop v divji svet - stik z zakladnico znanja o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah, strupenih rastlinah in pomenu narave, ki nas obkroža za preživetje in kakovostno bivanje.
👍Veščine - uporaba divjih rastlin.
👍Topli čajček iz dragocenih zelišč.
👍Divji zajtrk/malica (npr. šipkova marmelada, zelenjavno-zeliščni namaz, rastlinski sirček, kruh z drožmi in koprivnimi semeni ...).
👍Divje kosilo (kombinacija svežih divjih rastlin i domačih ekoloških, tudi fermentiranih dobrin - vrtnin - npr. divja enolončnica).
👍Varovanje okolja - učili se bomo načel nabiralništva in predvsem trajnostnega načina življenja, v katerem se bomo obnašali naravno - brez pesticidov, embalaže, delovali bomo daleč od industrijske hrane, v sožitju z lokalnimi rastlinskimi viri - samoniklimi in miroljubno-ekološko vzgojenimi prvinami (zelenjava, sadje, žitarice, oreščki in semena). Učili se bomo samooskrbe in tako dodali pomemben prispevek, sebi, naravi in predstavljali dober zgled tudi drugim ljudem.
👍Osebnostna in duhovna rast - preko stika z naravo prepoznavanje morda potlačenih potreb, želja, užitek osmišljanja lastnega načina življenja skozi oči spoštovanja lastnega krepkega zdravja in okolja.
Delavnico bo vodila: KARMEN GAJŠEK (Kje so tiste rožice? // https://www.facebook.com/tisterozice)
Karmen je magistrica profesorica geografije in sociologije, nabiralka in zeliščarka, ki se po letih intenzivnega poglabljanja v ekosistemske značilnosti okolja ukvarja z divjimi užitnimi in zdravilnimi rastlinami, ki zaradi samonikle rasti v povprečju vsebujejo precej več vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih komponent kakor pridelana hrana ter lahko tako predstavljajo pomemben del samooskrbe. Karmen izvaja nabiralniško-kulinarične in druge delavnice ter predavanja po celi Sloveniji - za sklenitev kroga (človek-divjina-sonaravna pridelava), rastline pa shranjuje tudi v obliki dragocenih izdelkov za potrebe vsakdanjega življenja, ki so na voljo tudi za nakup. Gre za združevanje teorije in prakse z namenom uresničevanja okolju in zdravju spodbudnega načina življenja.
Vse s čimer bomo rokovali poleg tamkajšnjih divjih rastlin je pridobljeno/vzgojeno iz rok Karmen, njene družine ali bližnjih/daljnih sosedov, ki delujejo v sožitju z okoljem (100% lokalno, rastlinsko, divje in ekološko, brez dodanega sladkorja ipd.)